2013. december 17., kedd

A lomi lomi masszázs menete

Hawaiiak
a természet simogató ölén, a melengető napsugár és a bársonyosan hullámzó tenger érintésében élnek nap mint nap. A masszázsukban ez köszön vissza.
Meleg olajjal keni be a masszázst végző a kezeit az alkarját és szinte rituális mozdulatokkal lát neki a fekvő test átmasszírozásához. De kezdet az előrébb van. Előbb egy áldást és felhívást tartalmazó dalt énekel megfelelő kéz mozdulatokkal kísérve, már ha van hangja. Ha nincs akkor csendben a fekvő hátára helyezi kezeit és hangtalanul végzi el a felhívó szertartást. Ez amolyan sámánisztikus hókuszpókusznak tűnik, de valójában ez teremti meg a két ember között azt a csatornát, mely a szeretet és az információ áradást megteremti, valamint az egész folyamatot egy megszentelt térrel veszik körbe. De hát minek is ez a felvilágosult bal agyfélteke által vezérelt korunkban. Pont ezért, mert így csupán "tengelykezű félemberek" vagyunk s a jobb agyfélteke bekapcsolása és a kettő összehangolása nélkül avilágnak is csak afelét érzékeljük vagy még annyit sem. Már pedig ez a masszázs, nem az izmok átgyúrásáról szól, hanem az izmokban, a csontok
mellett letapadt,  betokozódott lelki tartalmak felszabadítását célozza.
 Hogyan is? A kézfej mellett az alkar és alkalmanként a test többi
 része (térd, comb, váll, talp) is részt vesz a masszásban. A
mozdulatok hosszan futnak lágyak köröket írnak le és lassúak, ill.
 a tempójuk váltakozik. Szinte zenélnek ezek a mozdulatok,
 megjelenik benne az a zeneiség, ami az egész hawaii kultúrát áthatja.
 A fekvőnek csak a felszabaduló sóhajait hallani, és később elmeséli,
 hogy Hawaion járt, a tengerparton, a homokban, a pálmafák alatt a meleg lágy szellőtől simogatva.
Előbb a hát, a lábak, a kezek, a tarkó, majd a megfordulás után a has, a mellkas, a vállak, újra a lábak és a kezek végül az arc kapja meg a gyengéd figyelő áramló szeretetteli simogatást és masszázst. Ebből úgy tűnik mintha az egész egy lágy fonom simizés lenne.De ez messze van a valóságtól. Azért ott a lapockák alatt, netán könyökkel megdolgozva a mélyrétegek igen csak érezhetőek. Az egész testen megjelenik az erős és közben lágy mozdulatok váltakozó áramló harmóniája. A hatás hosszútávú, mondhatni maradandó. Belső elcsendesedés, megnyugvás, pihentető álmok, eddig elfeledett emlékek jelennek meg. És a világ harmonikus energia pályái elkezdenek áramlani feléd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése